Nota de premsa: Protesta per un #WorldAgainstRacism, 19/03/2022

Nota de premsa… per a publicació immediata

Dilluns 17 de gener

Protesta per un #WorldAgainstRacism #UnMónContraElRacisme, 19/03/2022

El dissabte 19 de març de 2022, World Against Racism & Fascism, una xarxa internacional de moviments antiracistes unitaris, s’unirà en un dia global d’acció contra tota mena de racisme i feixisme, amb motiu de la Jornada de l’ONU contra la discriminació racial.

A Catalunya, convocarà Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR.cat), un moviment en xarxa creat l’any 2010 i actualment format per més de 600 entitats de tot tipus. Se celebrarà una manifestació a Passeig de Gràcia, Barcelona, el 19 de març, amb les mesures de salut necessàries (detalls per concretar). A més a més, UCFR crida als seus grups locals arreu del territori a realitzar accions pròpies durant la setmana anterior.

Es preparen connexions en directe el 19M amb altres protestes arreu del món. Fins ara, moviments de 17 països han donat suport a la convocatòria i convocaran accions per a aquesta jornada, i més moviments s’hi estan sumant.

Avui, 17 de gener, arreu del món, els moviments antiracistes fan una crida a la jornada d’acció del 19 de març en la declaració conjunta reproduïda a baix.

Declaració del Món Contra el Racisme i el Feixisme pel 19 de març de 2022, jornada de l’ONU contra el racisme

Moviments que han signat la crida fins ara:

6000 Sardine, Italy

Aufstehen gegen Rassismus (Stand Up Against Racism), Germany

Comité 21 Maart (21 March Committee), Netherlands

Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination (United against Racism and Discrimination), Denmark

KEERFA, (Movement Against Racism and Fascist Threat), Greece

Platform 21/03 against racism, Belgium

Platform Stop Racisme, Netherlands

Plattform für eine menschliche Asylpolitik, Österreich

Stand Up To Racism, GB

Turku Ilman Natseja (Turku Without Nazis), Finland

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, (Unity Against Fascism and Racism), Catalonia

Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi (United Against Racism), Poland

Centro de Direitos Humanos e Cidadania do Imigrante (CDHIC, Centre for Human Rights and Citizenship of Immigrants), Brasil

Grito dos Excluidos Continental (Cry of the Excluded), Brasil

Rede Sem Fronteiras, (Network Without Frontiers), Brasil

Associação Diáspora Sem Fronteiras (ADSF, Diaspora Without Frontiers), Portugal

Zimbabwe Solidarity Network, South Africa

United Against Racism and Fascism – NYC, USA

United Against Hate and Fascism, USA

European Network Against Racism, Denmark

United Against Racism, Ireland

African Diaspora Workers Network, South Africa

Cites d’arreu del món

Weyman Bennett, co-coordinador de Stand Up To Racism (Gran Bretanya), va dir: “Arreu del món, el creixement del populisme racista i la seva interacció amb l’extrema dreta i el feixisme és un problema en auge al que ens enfrontem d’una manera o una altra com a antiracistes, als nostres països respectius aquest nou any. Enmig d’una crisi ecològica, econòmica i pandèmica, veiem que diversos governs i les forces racistes, d’extrema dreta i feixistes utilitzen el racisme per dividir la gent i desviar la nostra mirada dels culpables. Hem d’aixecar-nos i manifestar-nos de manera unitària, com desenes de milers de persones, el proper 19 de març, per dir #BlackLivesMatter, i hem de construir moviments antiracistes massius basats en la unitat entre gent blanca i negra per aixafar l’amenaça de la divisió racista”.Des de Noruega: “Veiem el perill de les organitzacions de dreta i la seva presència als carrers on intenten barrejar-se amb les protestes contra les mesures anti-Covid. També tenim famílies destrossades per polítiques inhumanes respecte a la ciutadania i les persones refugiades, fins i tot després d’un canvi en el govern noruec. Per això protestarem el 19 de març!”

6000 Sardines (Itàlia) va dir: “El 19 de març de 2022, 6000 Sardines participarà en la protesta del Món contra el Racisme i el Feixisme. Recordem i ens inspirem en les paraules de David Sassoli, president del Parlament Europeu que ens va deixar l’11 de gener: ‘La migració ha enriquit les nostres societats. Ha donat forma a la nostra cultura, idiomes i ha donat lloc a milions de noves amistats i relacions’. Hem de combatre l’extrema dreta quan intenta deshumanitzar aquelles persones que busquen una vida millor per a les seves famílies”.

Unitat contra el racisme i la discriminació (Dinamarca) va dir: “El 19 de març ens mobilitzarem contra tota forma de racisme i discriminació i donarem la benvinguda a la gent refugiada. Les vides de les persones refugiades sirianes estan amenaçades, perquè cada cop més d’elles estan perdent el seu dret a viure a Dinamarca. Des que van arribar l’any 2015 han treballat i s’han educat a elles mateixes i als seus fills, però ara se’ls envia a camps de detenció si no marxen de manera voluntària. El racisme i la discriminació s’han generalitzat i això obre la porta a l’extrema dreta i al feixisme.”

Martin Šaffek (República Txeca) va dir: “Aixecar-se contra totes les formes de racisme i feixisme significa ser humà. Volem demostrar que fins i tot al país on no hi ha esquerra parlamentària com la República Txeca la gent pot mostrar solidaritat amb la gent refugiada al carrer.”

Christine Buchholz, Aufstehen gegen Rassismus (Alemanya) va dir: “Volem vincular les lluites contra el racisme amb la lluita contra el feixisme. Perquè els partits i organitzacions d’extrema dreta representen una amenaça greu a molts països. A Alemanya, per tant, la nostra protesta del 19 de març també es dirigeix ​​contra l’AfD. És el braç parlamentari del terror racista de dretes. Des de l’inici de la pandèmia, l’AfD ha intentat créixer a través de les mobilitzacions dels negacionistes del coronavirus i d’activistes antivacunes”.

Petros Constantinou, KEERFA (Grècia) va dir: “El 19 de març ens mobilitzarem per evitar que el mar Egeu es converteixi en un cementiri de refugiats, mares i nadons i exigir el tancament dels camps de concentració. Diem obrim les fronteres als refugiats! Amb aquesta lluita podem aturar la amenaça feixista.”

Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi, United Against Racism (Polònia) va dir: “El tracte brutal vers els i les sol·licitants d’asil a la frontera entre Bielorússia i Polònia ja ha provocat moltes morts. Els governs estan col·laborant en la seva guerra contra els refugiats. Tracten els feixistes com si fossin polítics respectables. Tot això l’hem d’aturar. Per això és tan vital una oposició global al racisme. A Polònia organitzarem manifestacions el 19 de març juntament amb les nostres germanes i germans d’altres països. La nostra força està en la nostra solidaritat! Els refugiats són benvinguts! Deixeu-los entrar!”

La Plataforma Stop Racisme (Països Baixos) va dir: “La Plataforma Stop Racisme sortirà al carrer a diferents ciutats dels Països Baixos el proper 13 de març. La setmana següent se celebren eleccions municipals. El partit neofeixista Forum voor Democratie es presenta a 50 ciutats. Estem construint xarxes antiracistes i antifeixistes a tantes ciutats com és possible. Estem dient que no al feixisme i al racisme! Obrim les fronteres!”

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (Catalunya) va dir: “A l’Estat espanyol veiem els perills que comporta el creixement electoral del partit d’extrema dreta VOX, amb un augment de la violència racista i homòfoba al carrer, així com un augment del racisme institucional. Per aquests i molts més motius, Unitat contra el Feixisme i el Racisme a Catalunya (UCFR.cat) té ganes de participar un cop més en aquesta jornada d’acció mundial de vital importància. No Passaran!”

Tino Gwenyaya, Zimbabwe Exemption Permit Solidarity Campaign, Sud-àfrica, va dir: “La Campanya de Solidaritat de Permís d’Exempció de Zimbabwe a Sud-àfrica es basa en el reconeixement de la contínua propagació dels corrents racistes, xenòfobes i feixistes a tot el món. Per tant, és extremadament necessari organitzar a nivell internacional la solidaritat i l’acció contra aquests corrents quan i allà on puguin sorgir. El dia internacional d’acció designat per al 19 de març de 2022 és una ocasió important per demostrar que la lluita contra la xenofòbia, el racisme i el feixisme s’ha de dur a terme necessàriament a nivell internacional, la campanya Solidaritat ZEP també participarà a les manifestacions i per això convida els seus socis solidaris a sumar-se a les accions previstes.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: