Yhdessä #WorldAgainstRacism puolesta, 19/03/2022

Kansainvälinen julistus 19. maaliskuuta 2022, YK:n rasismin vastaisena päivänä

Yhdessä kaikkia rasismin, islamofobian ja antisemitismin muotoja vastaan · Yhdessä fasismin nousua vastaan

Kokoonnumme jälleen yhdessä maailmanlaajuiseen mielenosoitukseen lauantaina 19. maaliskuuta YK:n rasisminvastaisen päivän merkeissä. Useissa eri maissa järjestetään #WorldAgainstRacism-mielenosoituksia kaikkia rasismin, islamofobian ja antisemitismin muotoja sekä pakolaisten, maahanmuuttajien sekä romani-, muslimi- ja juutalaisyhteisöjen syyllistämistä vastaan ja solidaarisuuden osoittamiseksi #BlackLivesMatter-liikkeelle. 

Keskeisenä monissa tämän vuoden mielenosoituksissa on sanoa, että pakolaiset ja maahanmuuttajat ovat tervetulleita, ja vastustaa vihamielisen rasistisia ympäristöjä ja “takaisintyöntämisiä”, joissa aseistetut partiot ajavat pakolaisia takaisin rajoilla. Pakolaisten jatkuvat kauhistuttavat kuolemat merellä ja hirveä tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla ovat vain kaksi viimeisintä leimahduspistettä, jotka heijastavat paljon laajempaa kriisiä. Odotettavissa oleva valtava pakolaisuus hallitusten epäonnistuttua toimissa ilmastokaaoksen estämiseksi merkitsee, että tulemme näkemään paljon enemmän pakolaisia kohtaamassa rasistista rajapolitiikkaa, ja korostaa entisestään sitä, kuinka tärkeätä rasisminvastaisten liikkeiden on reagoida. Meidän on pidettävät kiinni siitä, ettei ihmisiä voi jättää hukkumaan, ja että pakolaiset on otettava vastaan. Monilla rajoilla nykyään harjoitettu “takaisintyöntämisen” linja on paitsi epäinhimillinen, rikkoo myös kansainvälistä lakeja turvapaikan hakijoista.

Nykyinen Covid-19 -pandemia – yhdistyneenä siihen, etteivät hallitukset ole pystyneet kunnolla suojelemaan väestöä, ja suuren talousromahduksen uhkaan – on synnyttänyt tilanteen, jossa rasismin inhottavimmat muodot voivat menestyä. Pandemian alusta saakka on huomattava piirre ollut viruksen epäsuhtainen vaikutus mustien ja etnisten vähemmistöjen yhteisöihin, mikä on heijastunut jyrkän epäsuhtaisina kuolemina näissä yhteisöissä. Rasismi on heijastunut myös järkyttävässä epäonnistumisessa järjestää rokotteita väestön enemmistölle globaalissa etelässä.

Monissa maissa fasistiset ja äärioikeistolaiset puolueet ja järjestöt muodostavat edelleen vakavan uhan. Nuo voimat yrittävät kasvaa mobilisoimalla koronaskeptikoita ja rokotusten vastustajia. Niiden salaliittomyytit ruokkivat antisemitistisiä ja rasistisia ennakkoluuloja. 

Äärioikeisto hyökkää myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ja yleisemmin naisten oikeuksia vastaan yrityksessään rajoittaa kaikkien oikeuksia. Meidän on vastattava yhtenäisesti näihin hyökkäyksiin ja oltava jättämättä mitään tilaa niiden vihanlietsonnalle.

Rasismin vastustajina me olemme tyytyväisiä Trumpin lähtöön, mutta myönnämme, että paljon hänen hirvittävästä perinnöstään on jäljellä. 19. maaliskuuta me korostamme yhtenäisyytemme tärkeyttä jakautumista vastaan ja korostamme, että meidän on vastustettava yhdessä rasistisen populismin, äärioikeiston ja fasismin uhkaa. 

#BlackLivesMatter-liikkeen vanavedessä yhteiskunnan institutionalisoituneen rasismin syvät tasot paljastuvat edelleen, kun eri puolilla maailmaa syntyy liikkeitä siirtomaavallan purkamiseksi ja korvausvaatimuksia niiltä ihmisiltä, alueilta ja organisaatioilta, jotka hyötyivät orjuudesta. #BlackLivesMatterin ulottuvuus heijastui mm. siinä, kuinka moni UEFA:n jalkapallon EM-kisojen joukkueista Englanti kärjessään teki rasisminvastaisen #TakeTheKnee-liikkeen – huolimatta Britannian hallituksen, joka kieltäytyi tuomitsemasta rasistisia huutoja, sitkeistä ponnistuksista. 

Kuten rasismin- ja fasisminvastaiset liikkeet ovat osoittaneet, kun fasistinen Kultainen aamunkoitto kärsi tappion ja sai vankeustuomioita vuoden 2020 lopulla Kreikassa, ja kun Itävallassa FPÖ:n kannatus romahti, on avain fasismin ja äärioikeiston uhan lyömisessä joukkomittaisten, laajojen yhteisliikkeiden rakentaminen paljastamaan, vastustamaan ja lyömään rasismi, fasismi ja äärioikeisto.  

Rasismin ja äärioikeiston vaara on nyt maailmanlaajuinen; poliittisia voimia, jotka edistävät vihaa ja elävät siitä, nousee planeetan joka mantereella ja ne uhkaavat väestön valtavan enemmistön hyvinvointia. Siksi on tärkeätä vastata yhtenäisesti tuohon uhkaan maailman mitassa: pohjoisessa ja etelässä, idässä ja lännessä.

19. maaliskuuta 2022 me järjestäydymme kautta maailman pitämään mielenosoituksia (koronaturvallisuus mielessä) ja muita protestitapahtumia, jotka voivat osoittaa yhtenäisyyttämme ja kehittää ja kasvattaa antirasistista liikettä, joka on niin keskeinen sen takaamiseksi, että me vastustamme kaikki rasismin, islamofobian ja antisemitismin muotoja ja vastustamme fasismin ja äärioikeiston nousua.  

Maailma rasismia ja fasismia vastaan/World Against Racism and Fascism

Liikkeet, jotka ovat allekirjoittaneet julistuksen

#19M2022

%d bloggers like this: