STOP ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΌ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΌ! #WORLDAGAINSTRACISM, 19/03/2022

Κάλεσμα για την 19η Μαρτίου 2022 Ημέρα κατά του Ρατσισμού των Ηνωμένων Εθνών #WorldAgainstRacism

Ενωμένοι ενάντια σε όλες τις μορφές ρατσισμού, ισλαμοφοβίας και αντισημιτισμού- Eνωμένοι ενάντια στην άνοδο του φασισμού!

Το Σάββατο 19 Μάρτη 2022, την ημέρα ενάντια στον ρατσισμό του ΟΗΕ, θα βρεθούμε ξανά όλοι μαζί για μια διεθνή μέρα διαδηλώσεων. Οι διαδηλώσεις #WorldAgainstRacism θα πραγματοποιηθούν σε πολλές χώρες ενάντια σε όλες τις μορφές ρατσισμού, την ισλαμοφοβία, τον αντισημιτισμό, ενάντια στη ρατσιστική στοχοποίηση των προσφύγων, των μεταναστών, των κοινοτήτων των Ρομά, των Μουσουλμάνων και των Εβραίων και σε αλληλεγγύη με το κίνημα Black LivesMatter.

Κέντρο των φετινών διαδηλώσεων θα είναι το αίτημα “καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες” και η αντίθεση στις βίαιες επαναπροωθήσεις, κατά τις οποίες ένοπλες περίπολοι απομακρύνουν πρόσφυγες από τα σύνορα. Οι συνεχιζόμενοι φριχτοί θάνατοι προσφύγων στη θάλασσα και η αποτρόπαια κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας είναι δύο μόνο πρόσφατα επίμαχα σημεία που καθρεφτίζουν μια πολύ πιο πλατιά κρίση. Ο μαζικός ξεριζωμός ανθρώπων που μπορούμε να αναμένουμε ως αποτέλεσμα της αποτυχίας των κυβερνήσεων να αναλάβουν δράση απέναντι στο κλιματικό χάος, σημαίνει πως θα δούμε ακόμα περισσότερους πρόσφυγες να αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συνοριακές πολιτικές. Αυτό κάνει ακόμα πιο επείγουσα την απάντηση του αντιρατσιστικού κινήματος. Πρέπει να επιμείνουμε πως δεν γίνεται να αφήνουμε ανθρώπους να πνίγονται και πως οι πρόσφυγες πρέπει να είναι καλοδεχούμενοι. Η πολιτική των επαναπροωθήσεων που εφαρμόζεται σε πολλά σύνορα δεν είναι μόνο απάνθρωπη: αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας σχετικά με τους αιτούντες άσυλο.

Η συνεχιζόμενη πανδημία της Covid-19 -σε συνδυασμό με την αποτυχία των κυβερνήσεων να προστατέψουν τους πληθυσμούς τους και τον κίνδυνο μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης να ελλοχεύει- έχει δημιουργήσει μια κατάσταση όπου μπορούν να αναπτυχθούν οι χειρότερες μορφές ρατσισμού. Από την αρχή της πανδημίας, οι δυσανάλογες επιπτώσεις του ιού στους μαύρους και τις κοινότητες των εθνοτικών μειονοτήτων που αντανακλώνται στον ξεκάθαρα δυσανάλογο αριθμό θανάτων μεταξύ αυτών των κοινοτήτων, είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Αυτός ο ρατσισμός εκφράστηκε και με την συγκλονιστική αποτυχία τους στο να παρέχουν εμβόλια στην μεγάλη πλειοψηφία των πληθυσμών του Παγκόσμιου Νότου.

Σε πολλές χώρες οι φασίστες, ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις συνεχίζουν να αποτελούν μια σημαντική απειλή. Αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να χτίσουν μέσα από τις κινητοποιήσεις των αρνητών της Covid και του εμβολίου. Οι συνωμοσιολογίες θρέφουν τις αντισημιτικές και ρατσιστικές προκαταλήψεις.

Η άκρα δεξιά διαλέγει να επιτεθεί στα δικαιώματα των κοινοτήτων LGBT+ και των γυναικών στην προσπάθεια της να προκαλέσει μια γενικότερη υποχώρηση στα δικαιώματα όλων. Πρέπει να δώσουμε μια ενωτική απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις και να μην τους αφήσουμε κανένα περιθώριο να σκορπίζουν το μίσος τους.

Ως αντιρατσιστές χαιρόμαστε που έφυγε ο Τραμπ αλλά αναγνωρίζουμε πως άφησε πίσω του μια φριχτή κληρονομιά. Στις 19 Μάρτη θα αναδείξουμε τη σημασία της ενότητάς μας κόντρα στις διαιρέσεις και θα τονίσουμε πως πρέπει να σταθούμε ενωμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε την απειλή του ρατσιστικού λαϊκισμού, της άκρας δεξιάς και του φασισμού.

Στον απόηχο του κινήματος Black Lives Matter ο βαθιά θεσμικός ρατσισμός συνεχίζει να αποκαλύπτεται με καμπάνιες που ξεδιπλώνονται σε όλο τον πλανήτη για την αποαποικιοποίηση, τα αιτήματα για να δοθούν αποζημιώσεις από τα άτομα, τις χώρες και τις οργανώσεις που επωφελήθηκαν από το δουλεμπόριο. Ένα μόνο παράδειγμα της απήχησης του BlackLivesMatter ήταν ο αριθμός των ποδοσφαιρικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της UEFA που συμμετείχαν στο γονάτισμα (TakeTheKnee) το οποίο ξεκίνησε η αγγλική ομάδα – παρά τις συντονισμένες επιθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης που αρνήθηκε να καταδικάσει τα ρατσιστικά γιουχαΐσματα.

Όπως έδειξαν τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα στην Ελλάδα, με την νίκη ενάντια στην Χρυσή Αυγή και τη φυλάκισή της στα τέλη του 2020, αλλά και στην Αυστρία με την τεράστια εκλογική πτώση του FPO, το κλειδί στη μάχη ενάντια στη φασιστική απειλή και την άκρα δεξιά είναι να χτίσουμε μαζικές, πλατιές και ενωτικές καμπάνιες για να ξεσκεπάσουμε, να παλέψουμε και να νικήσουμε τον φασισμό και την άκρα δεξιά.

Ο κίνδυνος του ρατσισμού και της άκρας δεξιάς είναι τώρα παγκόσμιος. Πολιτικές δυνάμεις που προάγουν και τρέφονται από το μίσος αναπτύσσονται σε κάθε ήπειρο του πλανήτη, απειλώντας την ευημερία της μεγάλης πλειοψηφίας. Γι’ αυτό είναι επείγον να χτίσουμε μια ενωτική απάντηση σε αυτή την απειλή σε παγκόσμιο επίπεδο: σε Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση.

Στις 19 Μάρτη 2022 οργανώνουμε σε όλο τον κόσμο διαδηλώσεις με μέτρα προστασίας για την Covid και άλλες δράσεις διαμαρτυρίας, που θα δείξουν την ενότητα μας και θα οικοδομήσουν το αντιρατσιστικό κίνημα που είναι τόσο κρίσιμο για να εξασφαλίσουμε πως θα εναντιωθούμε σε όλες τις μορφές ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αντισημιτισμού και θα αντισταθούμε στην άνοδο του φασισμού και της άκρας δεξιάς.

World Against Racism

Καλούν

#19M2022

%d bloggers like this: