Actuem per un món contra el racisme: #WorldAgainstRacism, 20/03/2021

Declaració pel 20 de març de 2021, jornada de l’ONU contra el racisme

Unitat contra tota mena de racisme, islamofòbia i antisemitisme · Unitat contra la pujada del feixisme

El dissabte, 20 de març de 2021, ens reunirem novament per celebrar un dia mundial de protesta, en la jornada contra el racisme de l’ONU. A molts països, es duran a terme accions de #WorldAgainstRacism contra totes les formes de racisme, islamofòbia i antisemitisme, davant els intents racistes de convertir les persones refugiades o migrades i les comunitats roma/gitanes en bocs expiatoris, i en solidaritat amb el moviment #BlackLivesMatter. L’antiracisme destacarà la importància de la nostra unitat davant la divisió i insistirà que ens hem d’unir per desafiar l’amenaça del populisme racista, l’extrema dreta i el feixisme.

La pandèmia de la Covid-19, combinada amb la incapacitat dels governs per protegir adequadament les seves poblacions i l’impacte imminent d’una crisi econòmica important, ha creat una situació en què poden prosperar les formes més detestables de racisme. L’impacte desproporcionat del virus en les persones racialitzades, reflectit en les morts desproporcionades en aquestes comunitats, ha estat una característica important de la pandèmia. Els camps de refugiats amenacen amb convertir-se en un parany mortal per a les persones refugiades, a causa de la propagació de la Covid-19.

Mentrestant, el moviment #BlackLivesMatter ha exposat els profunds nivells de racisme institucional en la societat i ha provocat un moviment global antiracista en resposta. Ha marcat el major moviment antiracista de la història i el seu abast ha arribat al món sencer, ha precedit la derrota de Trump en les eleccions nord-americanes de novembre.

En alguns països, els partits i organitzacions feixistes i d’extrema dreta intenten créixer a través de les mobilitzacions dels negacionistes del coronavirus. Els mites de la conspiració alimenten els prejudicis antisemites i racistes.

Com han demostrat els moviments antiracistes i antifeixistes a Grècia, amb la derrota i l’empresonament de la feixista Alba Daurada, i a Àustria amb l’enorme caiguda del vot al partit ultra FPÖ, la clau per fer retrocedir l’amenaça del feixisme i de l’extrema dreta rau en la construcció de campanyes àmplies, unitàries i massives per desemmascarar, combatre i derrotar el racisme, el feixisme i l’extrema dreta.

El 20 de març de 2021, ens estem organitzant arreu del món per a realitzar moltes manifestacions (organitzades de manera segura i socialment distanciada) i altres accions de protesta, que puguin mostrar la nostra unitat i desenvolupar i estendre el moviment antiracista que és tan fonamental per a garantir que puguem oposar-nos a totes les formes de racisme, islamofòbia i antisemitisme i resistir davant la pujada del feixisme i de l’extrema dreta.

World Against Racism/Un món contra el racisme

Moviments que han signat la crida fins ara

#20M2021

Gràfics per al 20M

%d bloggers like this: