Ένας Κόσμος εναντίον του ρατσισμού και του φασισμού!

Κάλεσμα για διεθνή κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στις 16 Μαρτίου 2019, με την ευκαιρία της ημέρας του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού

Απευθύνουμε αυτό το κάλεσμα σε περίοδο που δυναμώνει ανησυχητικά ο ρατσισμός και η ακροδεξιά απειλή.

Τα ακροδεξιά κόμματα ενισχύονται εκλογικά και μπαίνουν ακόμη και σε κυβερνήσεις. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και τον Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Βραζιλία, το ακροδεξιό μίσος – εναντίον μεταναστών, μουσουλμάνων, γυναικών, ΛΟΑΤΚΙ, μαύρων και ιθαγενών – έχει φτάσει στις προεδρίες των δύο μεγαλύτερων χωρών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Υπάρχουν βίαια φασιστικά κινήματα δρόμου σε όλο και περισσότερες περιοχές.

Η ανάπτυξη του ρατσισμού κατά των μεταναστών τροφοδοτεί άλλες μορφές ρατσισμού. Ο αντισημιτισμός, που θα έπρεπε να έχει τελειώσει για πάντα μετά το Ολοκαύτωμα, δυναμώνει και πάλι, με τρομερά αποτελέσματα όπως η επίθεση στη συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

Οι Ρομά ήταν επίσης σημαντικά θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά η επίθεση εναντίον των Ρομά έχει γίνει η επίσημη πολιτική ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Και η ισλαμοφοβία είναι πολύ διαδεδομένη. Οι μουσουλμάνες γυναίκες που φορούν μαντήλα, υποφέρουν από αυξημένη επιθετικότητα.

Η άνοδος του ρατσισμού και της ακροδεξιάς αποτελεί σοβαρή απειλή για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αν δεν υπερασπιστούμε την ενότητα των απλών ανθρώπων μπροστά στις προσπάθειες των ρατσιστών και των φασιστών να μας διαιρέσουν.

Το 2018, γύρω από την Ημέρα κατά του Ρατσισμού των Ηνωμένων Εθνών υπήρξαν διαδηλώσεις ή άλλα γεγονότα στην Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Νότια Κορέα, την Ολλανδία, το Ισπανικό κράτος και άλλες χώρες.

Η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη πιο επείγουσα. Πρέπει να υπάρξουν περισσότερες κινητοποιήσεις στο πνεύμα των 250.000 που διαδήλωσαν στο Βερολίνο τον Οκτώβριο, άλλων τόσων εναντίον του Τραμπ στο Λονδίνο τον Ιούλιο, την αντίσταση στη Βραζιλία, τις πορείες και τις διαμαρτυρίες στη Βιέννη, την πάλη εναντίον της Χρυσής Αυγής που τους οδήγησε σε πισωγύρισμα.

Και χρειαζόμαστε πλατιά κινήματα, να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε η πλειοψηφία, μπορούμε να κερδίσουμε.

Γι’ αυτόν τον λόγο κάνουμε αυτό το κάλεσμα για ενωτικές κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού και της άκρας δεξιάς στις 16 Μαρτίου 2019, γύρω από την Ημέρα του Αντιρατσισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Συντονίζοντας τον καθένα μας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για τη διαμαρτυρία αυτή, μπορούμε και πρέπει να οικοδομήσουμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ μας. Αυτή η μέρα δράσης πρέπει να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός στη συλλογική καταπολέμηση του μίσους, προωθώντας την αλληλεγγύη και την πολυμορφία.

Ένας Κόσμος εναντίον του ρατσισμού και του φασισμού!

ΚΕΕΡΦΑ – Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή
Aufstehen gegen Rassismus – Αντισταθείτε στο Ρατσισμό, Γερμανία
Stand Up To Racism – Ξεσηκωθείτε ενάντια στο Ρατσισμό, Βρετανία
Unitat contra el feixisme i el racisme, Catalunya- Ενότητα Ενάντια στο Φασισμό και το Ρατσισμό, Καταλονία
Comité 21 Maart – Επιτροπή 21 Μάρτη, Ολλανδία
Fællesinitiativet mod racisme og diskrimination – Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις, Δανία
DurDe- Πείτε ΟΧΙ στο ρατσισμό και τον εθνικισμό, Τουρκία
Ongi Etorri Errefuxiatuak – Συμμαχία Καλοδεχούμενοι οι Πρόσφυγες, Χώρα των Βάσκων
United  against racism and fascism – Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, Νέα Υόρκη
United  against racism – Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό, Ιρλανδία
Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi – Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό, Πολωνία
Plattform für eine menschliche Asylpolitik (Platform for a humane asylum policy, Austria)
D.C. United Against Hate (Washington DC, USA)

%d bloggers like this: