Διεθνής ενότητα κατά του ρατσισμού και της ακροδεξιάς στις 18 Μαρτίου 2023 · #WorldAgainstRacism

18 Μαρτίου 2023, ημέρα ενάντια στον ρατσισμό του ΟΗΕ

Διεθνής ενότητα κατά του ρατσισμού και της ακροδεξιάς στις 18 Μαρτίου 2023

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, θα βρεθούμε ξανά στους δρόμους ως μέρος μιας παγκόσμιας ημέρας μαζικών διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και του φασισμού.

Μπροστά στην αυξανόμενη οικονομική κρίση, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον ρατσισμό για το διαίρει και βασίλευε, για να αποδυναμώνουν την αντίσταση στις πολιτικές τους. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι: η ισλαμοφοβία, ο αντισημιτισμός, η σινοφοβία, ο ρατσισμός κατά των λαών της Νοτιοανατολικής Ασίας και ο ρατσισμός κατά των Τσιγγάνων, των Ρομά, είναι όλα σε άνοδο διεθνώς.

Η πραγματικότητα που αποκαλύπτεται από το διεθνές κίνημα Black Lives Matter διαψεύδεται από τις κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν να κρύψουν τη βάναυση αλήθεια του θεσμικού ρατσισμού.

Οι πρόσφυγες πεθαίνουν κατά χιλιάδες στη θάλασσα και στις χερσαίες διαδρομές, αποκλεισμένοι στην Ευρώπη από τον FRONTEX και από τους αντίστοιχους οργανισμούς σε άλλα μέρη του κόσμου. Τα εμπόδια κάθε είδους και οι απωθήσεις σημαίνουν ότι το δικαίωμα του ασύλου για τους πρόσφυγες και της νομιμοποίησης των μεταναστών έχει υπονομευτεί σοβαρά από τις κυβερνήσεις, παραβιάζοντας έτσι το διεθνές δίκαιο. Χιλιάδες υφίστανται φυλάκιση σε κέντρα κράτησης και απομόνωση σε στρατόπεδα έξω από τις πόλεις, στα νησιά του Αιγαίου ή στις ερήμους της Αφρικής. Μόλις στις 24 Ιουνίου, έως και 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα στη Μελίγια, σε μια επιχείρηση στο έδαφος της ΕΕ από τις ισπανικές και μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας. Απέναντι σε αυτόν τον κρατικό ρατσισμό, απαιτούμε ελύθερη ασφαλή μετακίνηση και άσυλο και χαρτιά για πρόσφυγες και μετανάστες.

Η χρήση του συστηματικού κρατικού ρατσισμού δίνει χώρο στη ρατσιστική και φασιστική δεξια να αναπτυχθεί, όπως είδαμε στη Γαλλία με την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, τους Σουηδούς Δημοκράτες και τώρα κρίσιμο στην Ιταλία όπου η Μελόνι και οι φασίστες Αδελφοί της Ιταλίας είναι στην εξουσία.

Αλλά μπορεί να υπάρξει μαζική αντίσταση στον ρατσισμό και τον φασισμό. Η Μελόνι σταμάτησε από ένα κίνημα αλληλεγγύης όταν προσπάθησε να αποτρέψει την αποβίβαση προσφύγων στα ιταλικά λιμάνια, στην Ελλάδα οι ηγέτες των νεοναζί της Χρυσής Αυγής βρίσκονται στη φυλακή και υπάρχουν περισσότερα παραδείγματα.

Μπροστά σε ένα κύμμα τεράστιας ακρίβεια διεθνώς, πρέπει να αντιταχθούμε στον ρατσισμό, στην πολιτική του διαίρει και βασίλευε και στην ανάπτυξη της ρατσιστικής και φασιστικής δεξιάς.

Είναι καιρός να κινητοποιήσουμε την αντιρατσιστική πλειοψηφία. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Οι κάτωθι υπογεγραμμένες οργανώσεις καλούν σε ευρείες και ενωτικές διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού και της ακροδεξιάς το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, για τον εορτασμό της ημέρας κατά του ρατσισμού του ΟΗΕ – ημέρα που εγκαινιάστηκε για να σηματοδοτήσει τη σφαγή νεαρών ανθρώπων που εναντιώνονται στο ρατσιστικό κράτος του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής το 1960.

#RefugeesWelcome #WorldAgainstRacism

#18M2023 Sign the call

%d bloggers like this: