Όχι στη Τζόρτζια Μελόνι! Οι φασίστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι!

English   ελ   DA

Η εκλογή της φασίστριας Τζόρτζια Μελόνι και του φασιστικού της κόμματος Αδέφια της Ιταλίας που κέρδισε το 26% των ψήφων, πρέπει σημάνει συναγερμό σε όλο τον κόσμο για όλους όσους αντιτίθενται στον φασισμό και την καταστροφική ιστορική του πραγματικότητα.

 Η νίκη της Μελόνι, ξεπερνώντας την ακροδεξιά Λίγκα ως ηγεμονική δύναμη σε έναν ακροδεξιό συνασπισμό που πήρε το 44% των ψήφων στις ιταλικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022, έρχεται σε μια στιγμή που οι φασίστες στη Σουηδία μόλις σημείωσαν σοβαρή εκλογική επιτυχία, και όταν η Εθνικός Συνεγερμός της φασίστριας Μαρίν Λεπέν έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Το ιταλικό εκλογικό σύστημα επέτρεψε στα Αδέλφια της Ιταλίας να επωφεληθούν από την πολιτική κρίση και στην Μελόνι να γίνει πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι η δεξιά στο σύνολό της έλαβε λιγότερες ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές. Η νίκη της Μελόνι θα τονώσει την αυτοπεποίθηση  των φασιστών και της ακροδεξιάς παντού και θα εντείνει την αντιμεταναστευτική κατεύθυνση του κατεστημένου.

Η Μελόνι περιέγραψε τον Βίκτορ Όρμπαν, τον ακροδεξιό ηγέτη της Ουγγαρίας, ως έμπνευση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε πρόσφατα ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται πλήρης δημοκρατία, καθώς τα δημοκρατικά πρότυπα αγνοούνται συστηματικά. Μεταξύ εκείνων που συνεχάρησαν τη φασίστρια Μελόνι για τη νίκη της ήταν η προηγούμενη πλέον πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας και η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Καταδικάζουμε την κανονικοποίηση της Μελόνι από πολιτικούς και ΜΜΕ ως μια αποτρόπαια ανεύθυνη πολιτική παρέμβαση — ένα έγκλημα της ιστορίας. Η φασίστρια  Μελόνι ηγείται πλέον της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Ιταλία από πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εκθειάζει τον φασίστα Μουσολίνι.

Η ιστορία μας προσφέρει τη φρίκη του μαθήματος ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την ομαλοποίηση των φασιστών, ούτε τους κινδύνους να αποκτήσουν πολιτικό αξίωμα. Καθήκον όλων όσων είναι ενάντια στον φασισμό και τις φρικτές ιστορικές πραγματικότητες του είναι να καλέσουν και να εξοστρακίσουν τις φασιστικές δυνάμεις από τα πολιτικά αξιώματα. Το Ποτέ ξανά! Είναι μια κραυγή που, για να ξεσκεπάσουμε τους φασίστες και να υπογραμμίσουμε τον κίνδυνο που αποτελούν.

 Οι κυρίαρχοι πολιτικοί όχι μόνο εντείνουν τον ρατσιστικό διχασμό που δημιουργεί το έδαφος για τις φασιστικές δυνάμεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τους συγχαίρουν επίσης για τις προόδους τους! Πρέπει να φωνάξουμε δυνατά και να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να οργανώσουμε μαζική αντιρατσιστική και αντιφασιστική αντίσταση, όπως αυτή που νίκησε τη φασιστική Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, βοήθησε να απωθήσει το FPO στην Αυστρία, έκλεισε το φασιστικό PxC στην Καταλονία ή συνέτριψε το Εθνικό Μέτωπο, Βρετανικό Εθνικό Κόμμα, Αγγλική Λέγκα Άμυνας και η πιο πρόσφατη προσπάθεια του φασίστα Τόμι Ρόμπινσον να οικοδομήσει ένα μαζικό κίνημα στη Βρετανία.

Διεθνώς, τα αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά κινήματα πρέπει να δράσουν, να μοιραστούν και να διδαχθούν από αυτές τις εμπειρίες και να οργανώσουν εκείνη την δύναμη  του ενωμένου κινήματος που μπορεί να νικήσει την απειλή του φασισμού.

Ο Παγκόσμιος Συντονισμός Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό θα συντονίσει διαδηλώσεις για την Ημέρα κατά του Ρατσισμού του ΟΗΕ, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 (με δράσεις όλη την επόμενη εβδομάδα). Ο διεθνής συντονισμός θα συγκαλέσει επίσης διαμαρτυρίες έξω από τις ιταλικές πρεσβείες και τα προξενεία κατά την ημερομηνία της επίσημης ορκωμοσίας της Μελόνι ως πρωθυπουργού, καθώς και διαμαρτυρίες έξω από οποιεσδήποτε περιοδείες μπορεί να διοργανώσει.

 Όχι ρατσισμός, όχι φασισμός! Καμία νομιμοποίηση στον φασισμό! Οι φασίστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι! No Pasarán!

Κόσμος κατά του ρατσισμού και του φασισμού
21 Οκτωβρίου 2022

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: