O πολεμος δημιουργει προσφυγες #WorldAgainstRacism 

English   CA  ελ   ES  IT  PL  

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της την περασμένη εβδομάδα. Όπως είδαμε στους πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και πολλά άλλα μέρη, τα πρώτα θύματα των πολέμων είναι οι απλοί άνθρωποι.

Ανοιξτε τα συνορα σε ολους τους προσφυγες

Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να δράσουν για τους Οκρανούς πρόσφυγες και να επιτρέψουν την ελεύθερη και ασφαλή διέλευση όλων των ανθρώπων, Ουκρανών και μη που εγκαταλείπουν τη χώρα. Έχουμε δει τρομακτικές σκηνές που αναφέρθηκαν, όπου άτομα από κοινότητες μαύρων που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία (αφρικανοί και νοτιοασιάτες) αντιμετωπίζουν ρατσισμό και μπλοκάρονται καθώς προσπαθούν να διαφύγουν στην Πολωνία.

Πρέπει να αντισταθούμε στο ρατσισμό και να απαιτήσουμε ότι όλοι όσοι δραπετεύουν από τον πόλεμο έχουν το δικαίωμα να φύγουν και να αναζητήσουν ασφάλεια και να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις να καλωσορίσουν όλους τους πρόσφυγες.

Για άλλη μια φορά οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν στις διεθνείς υποχρεώσεις τους – όπως απέτυχαν να ανταποκριθούν κατάλληλα στην κρίση στο Αφγανιστάν.

Σε μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απαιτούνται τώρα δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για περισσότερο από μια δεκαετία έχουμε δει τη βάναυση συνοριακή βαρβαρότητα της ΕΕ που άφησε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να πεθάνουν στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στα χερσαία σύνορα. Από τη μιά σύνοδο κορυφής στην άλλη, ο κύριος στόχος των ευρωπαϊκών κρατών ήταν να οικοδομήσουν μια ρατσιστική «Ευρώπη φρούριο» μπροστά στον εκτυλισσόμενο ανθρώπινο πόνο.

Αλληλεγγυη με τους ουκρανους και ολους τους αλλους προσφυγες

Πρέπει να απαιτήσουμε περισσότερη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, της στέγασης και των εγγυήσεων για μη αναγκαστική επιστροφή για όλους τους πρόσφυγες που φεύγουν ως αποτέλεσμα του ουκρανικού πολέμου. Τα λόγια δεν αρκούν – χρειαζόμαστε πράξεις. Αυτά θα πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους πρόσφυγες στα ευρωπαϊκά σύνορα. Οι δολοφονικές επαναπροωθήσεις στα σύνορα και οι απάνθρωπες κρατήσεις σε καταυλισμούς προσφύγων πρέπει να τελειώσουν και όλοι οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα.

Οχι στον ρατσισμο, οχι στις αντιπροσφυγικες πολιτικες

Η προσφυγική κρίση της περασμένης δεκαετίας έχει πυροδοτήσει μια ρατσιστική αντίδραση από τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και από ακροδεξιά, φασιστικά και ρατσιστικά λαϊκιστικά στοιχεία σε όλο τον κόσμο. Ο ρατσισμός είναι ένα δηλητήριο που διχάζει τις κοινότητες μας εν μέσω των κοινωνικών και οικονομικών, και τώρα πανδημικών και οικολογικών, αποτυχιών των κυβερνήσεων. Από τη στέγαση μέχρι τις θέσεις εργασίας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ανθρώπων. Αυτά τα προβλήματα προκαλούνται από κυβερνήσεις που είναι πολύ χαρούμενες που κατηγορούνται οι πρόσφυγες για αυτά. Ενώ υπάρχουν πολλά χρήματα για τον πόλεμο, δεν υπάρχουν ποτέ αρκετά για την ευημερία των απλών ανθρώπων.

Καλούμε για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τις μειονότητες. Σήμερα όλοι οι αντιρατσιστές πρέπει να ενωθούν σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες για να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

Ανοίξτε τα σύνορα!

Καλοδεχούμενοι όλοι πρόσφυγες!

Απορρίψτε κάθε μορφή ρατσισμού!

Ελάτε μαζί μας στην παγκόσμια ημέρα δράσης μας στις 19 Μαρτιου 2022

Ενωθειτε για ενα kοσμο εναντια στο ρατσισμο

#WorldAgainstRacism  https://worldagainstracism.org

World Against Racism and Fascism, 01/03/2022

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: